maandag 30 juli 2012

Give-Away bij Eve(n) genaaid

Nog even een beetje reklame maken voor een mede-blogster.
Eve(n) genaaid maakte een prachtige clutch in chinese stof. En die geeft ze weg. Niet alleen de clutch is fantastisch, maar je krijgt er nog een verrassende inhoud bij.
Benieuwd... neem even een kijkje bij evengenaaid.blogspot.be, maak je volger en waag je kans. Dat deed ik alvast.
Succes!!

Goudsbloembalsem


Goudsbloem oftewel Calendula Officinalis. Sommigen benoemen het als onkruid, maar dat is het allesbehalve. Niet alleen geeft het kleur in de tuin, het is ook nog eens geneeskrachtig. Goudsbloem is o.a. bloedstelpend, antiseptisch, ontstekingswerend en schimmelbestrijdend...
Met 3 kinderen in huis, waarvan de jongste net een maand uit de pampers is (alleszins overdag), kwam dit plantje goed van pas. Luieruitslag verdween als sneeuw voor de zon en zelfs nu worden er nog kleine pijntjes mee verzorgd.
Hoewel onze tuin gezegend is met goudsbloem, maakte ik mijn goudsbloemzalf niet zelf. Ik hoorde vaak wel eens verhalen over varkensvet smelten, bloemen erbij, .... Maar omdat varkensvet niet erg smeuig blijft in de frigo, vond ik dit niet ideaal voor de baby's billetjes.  Onlangs ging ik toch op zoek naar een 'eenvoudig recept'. In het boek 'Grown your own drugs' van James Wong vond ik er eentje met vaseline. (Toch nog net iets verfijnder dan varkensvet ;-))




Benodigdheden: 45 gr. goudsbloemen
                          olijfolie
                          witte vaseline (2 delen op 1 deel olie)
                           eucalyptusolie (naar keuze)

1. Doe de bloemen in een pot en giet er olijfolie op. Laat dit op een koele plaats 1 week goed trekken.
    Giet de olie door een zeef bekleed met neteldoek.

2. Smelt de vaseline au bain-marie. Vermeng 1 deel olie-mengsel met 2 delen gesmolten vaseline.
    Blijven roeren tot de zalf afkoelt en eventueel een aantal druppeltjes eucalyptusolie toevoegen.         
    Giet nu de nog vloeibare vaseline in een gesteriliseerde bokaal.

Een ideaal zalfje voor kloofjes en wondjes, voor luieruitslag, voor acné...  In de koelkast is het goedje nog 6 maanden houdbaar. Maar met 3 kleine kinderen is de balsem al lang voor de houdbaarheidsdatum opgebruikt.