woensdag 8 augustus 2012

Zomerjurkje in tricot

Kleine Zus groeit als kool! Kleine meisjes worden groot, zegt men mij vaak, maar ik heb het idee dat het bij ons kleinste meisje wel HEEL erg snel gaat!!
Toen het weer onlangs zo heet was, kwam ik tot de vaststelling dat al haar 'frisse' kleedjes te klein waren. Ik zwaaide even met mijn toverstafje en ping.... daar kwam het magische trio tevoorschijn: tricotstof, biaisband en een naaimachine.
Het patroontje is er eentje van Burda, nr. 9544. Supereenvoudig en op klein uurtje klaar! Ideaal voor een last-minute-hitte-golf.


Het omzomen probeerde ik met een tweelingnaald. Ik was nog niet halverwege en één van de naalden brak.  (Dat overkomt me wel vaker, dus tips voor tweelingnaalden zijn altijd welkom!) Dan maar een dubbele, enkel rij.

De schouderbandjes waren aanvankelijk iets te lang. Ik stikte ze dubbel. Hopelijk past het jurkje dan tegen het eind van de zomer nog.
Trouwens, mijn vorige Burda-avontuur eindigde goed. Ik mailde in mijn beste Engels (want mijn beste Duits ligt zodanig onder het stof. Nog even en mensen noemen mij Jean-Marie :)) naar hun 'redactie'. Een veertiental dagen hoorde of las ik niets. Plots kreeg ik een mail terug, in het Duits. Het betreurde hen ten zeerste dat er een verkeerde versie in hun patroon zat. Ik kreeg abrupt de juiste, Nederlandstalige vertaling in bijlage toegestuurd. Vriendelijke mannen/vrouwen daar bij Burda!!

5 opmerkingen:

 1. breken heb ik nog niet voorgehad maar ook nog maar 2 keer de tweelingnaald gebruikt, ook voor tricot, maar nog geen enkele keer echt tevreden van het resultaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, dat was ook mijn ervaring, ik dacht dat het misschien aan de draadspanning van mijn oude machine lag...

   Verwijderen
  2. Als ik met een dubbel naald of tweelingnaald zoals jullie dat noemen stik moet ik mijn machien op een bepaalde manier zetten eigenlijk is dat dan een heel klein zig zag van achter .Ik weet natuurlijk niet hoe dat met jullie machien is , ik heb zo nog nooit een naald kapot gedaan

   Verwijderen
 2. Is wel een schoontje. Goe bezig jong. Blijven doorgaan....... van die naald is het wel jammer. Zou niet weten hoe dat komt. Misschien toch de spanning?? Geeft wel een goed resultaat zo een tweelingnaald. Misschien hebt ge wel al een nieuw wasmachine verdiend. Ge maakt nu al zo een prachtige dingen wat moet dat dan niet worden met zo een nieuw naaimachine??? Hint, hint ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo leuk om zo rap een leuk kleedje tevoorschijn te toveren, leuk stofje
  'k heb zelf nog geen ervaring met tweelingnaalden, behalve in de gratis lessen bij de naaimachine. Dan konden we oefenen met de tweelingnaald. Er werd ons gezegd dat we de spanning van de draad aan de lage kant moesten zetten.
  Door de spanning kon je een bobbeltje krijgen in de stof, men raadde aan om wondertape te gebruiken (lost op in water schijnt) of er vlieseline onder te leggen.
  Afhankelijk van de stof waren er dubbele naalden van 1.6 mm, 2.5,3 of 4 mm (voor katoen: naalden met platte kant, voor tricot naalden met stompe kant).

  We moesten vooral oefenen op het punt dat je een boogje hebt en moet meedraaien.
  Daar was een trucje voor (uit mijn notities:
  zet de nld i d stof, zo dat je de oogjes nog ziet. kijk naar de Linker naald. Voetje omhoog, stof beetje draaien, handmatig de steek maken. Voetje omhoog, nu de stof ACHTERUIT duwen, zodat punt L nld terug uitkomt op vorige steek en op zelfde wijze verder stikken. (bij ons was het de stiksteek)

  BeantwoordenVerwijderen