zaterdag 25 februari 2012

Kersen

Zo moeder, zo dochter... zegt men vaak. Maar in dit geval is het eerder: Zo dochter, zo moeder

Het tekentasje van het nichtje had zo'n succes dat ik besloot nog eentje te maken voor de dochter van vrienden. Ook daar spelde ik een broche op met gehaakte kersjes.
Enkele dagen later kreeg ik van mijn vriendin een berichtje. De broche stak zo haar ogen uit. Wat ze de dochter ook beloofde... ze kreeg hem niet, ze mocht hem zelfs niet eens lenen. Op kousenvoetjes stelde ze me de vraag: Of ik misschien niet heel alstublieft het zou zien zitten om voor haar ook een kersenbrochke te maken? Kleinigheidje, toch?!Ik vond het de ideale gelegenheid om me te wagen aan een werkbeschrijving. Poging 1:

Werkbeschrijving kersen:
Het kersje
*Maak een magische ring -even naar beneden scrollen en je komt een duidelijk filmpje tegen- van 6 vasten.
Het draadje dat loshangt haal je naar je toe. Zo komt het draadje aan de binnenkant van het kersje te zitten en moet je het later niet meer instoppen.
*De 6 vasten van de magische ring gaan we verdubbelen naar 12 vasten. Haak in elke vaste van de ring 2 vasten. Je krijgt nu een toer met 12 steken.
*Zo maak je nog 3 rijtjes van 12 vasten, dus 4 in totaal. (Je kan de eerste steek van elk rijtje markeren door er een draadje tussen te steken. Dat werkt wat handiger)  Het werkje neemt ondertussen al een mooie ronde vorm aan en je kan het nu opvullen met draad of polyestervulling. Als je dit later doet, wordt de opening te klein en komt er draad of vulsel tussen je werkje te zitten als je het verder afwerkt.
*De 12 vasten moeten nu verminderd worden naar 6 vasten.
*De volgende toer moeten de 6 vasten weer gereduceerd worden tot 1 steek. Je haalt de draad door de volgende steek (net zoals minderen de draad niet doorhalen), de daaropvolgende steek sla je over. Herhaal dit 3 keer en haal dan de draad door de 4 lussen. Je hebt nu nog maar 1 steek. Hecht af en stop de draad in.

Het steeltje,

Haak voor het ene kersje een steeltje van 10 lusjes en voor het ander eentje van 6. Je begint het steeltje door de groene draad door te halen in het kersje. Het uiteinde kan je in het kersje (of zelf op het einde door de lusjes van het steeltje zelf) instoppen. Afhechten, uiteinde instoppen en de kersjes aan mekaar naaien

Het blaadje
Nu wordt het breien geblazen:
Zet 3 steken op met 2 naalden zonder knop en maak een koord van 3 cm. (zet 3 steken op en brei een naald zoals gewoonlijk. * Draai de naald niet om, maar schuif de steken naar de andere kant van de naald. het het garen aan de verkeerde kant van links naar rechts strak en brei een naald. Herhaal vanaf * tot het koord de gewenste lengte heeft).
Werk op deze steken zoals gebruikelijk voort:
Naald 1 (goede kant) 1 recht, omslag, 1 rechts, omslag, 1 rechts -> 5 steken op de naald
Naald 2 en naalden aan de verkeerde kant: rechts
Naald 3: 2 rechts, omslag, 1 rechts, omslag, 2 rechts -> 7 steken op de naald
Naald 5: 3 rechts, omslag, 1 rechts, omslag, 3 rechts -> 9 steken op de naald
Naald 7: 4 rechts, omslag, 1 rechts, omslag, 4 rechts -> 11 steken op de naald
Naald 9: 5 rechts, omslag, 1 rechts, omslag, 5 rechts -> 13 steken op de naald
Naald 11: 2 steken  rechts samenbreien, 9 rechts, 2 steken rechts samenbreien -> 11 steken op de naald
Naald 13: 2 steken rechts samenbreien, 7 rechts, 2 steken rechts samenbreien -> 9 steken op de naald
Naald 15: 2 steken rechts samenbreien, 5 rechts, 2 steken rechts samenbreien -> 7 steken op de naald
Naald 17: 2 steken rechts samenbreien, 3 rechts, 2 steken rechts samenbreien -> 5 steken op de naald
Naald 19: 2 steken rechts samenbreien, 1 rechts, 2 steken rechts samenbreien -> 3 steken op de naald.
Naald 21: 2 steken afhalen alsof je ze wil samenbreien, 1 steek rechts breien en de afgehaalde steken overhalen. Hecht de overgebleven steken af en klaar!!

Naai het blaadje aan de steeltjes, draadjes instoppen, op een brochespeldje naaien.... Et voilà.... Je eigenste kersenbroche.... Veel plezier! (Iets niet duidelijk... vraag gerust)

11 opmerkingen:

 1. O, nee!! Gij doet me weer iets aan. Die kersjes zijn zo mooi. dat ik dat nu weer onmiddellijk wil proberen. pff.... Maar wel héél erg bedankt voor de werkbeschrijving..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo blijven we bezig, hè. O ja, moest er iets zijn waarvan je denkt dat het niet klopt... geef dan effe een seintje. Aartsmoeilijk, zo'n werkbeschrijving, hoor!! Dus, alle feedback is welkom ;-))

   Verwijderen
 2. leuk zeg! haken kan ik (nog) niet, misschien iets voor de winter... Een appeltje zou ook leuk zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lotte, moest je deze winter de haakkriebels krijgen, neem dan even hier een kijkje http://bymiek.blogspot.com/p/haakles.html
   Alles is er heel goed uitgelegd. En dat appeltje... je bracht me op een idee... wordt vervolgd ;-))

   Verwijderen
 3. Hey !
  Jouw kersen waren net de ideale versiering die ik zocht op een cadeautje voor mijn jongste dochter; Mijn oudste dochter vond ze ook zo mooi dat er al bestellingen zijn voor een kersenbroche. Zo prachtig hé die kleuren. Dank voor jouw duidelijke beschrijving.

  Ik maakte voor de verjaardag van mijn jongste dochter een make up rol, stofje was met een kersenmotiefje, als je wilt kan je het zien op http://fashionknit4kids.blogspot.com/
  Ik vind het heerlijk al jullie inspirerende blogs, heel erg bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. lang geleden kreeg ik een gebreid jurkje van oma en daar zaten 2 van die trosjes kersen op. ik weet dat nog omdat er een officiele foto van is. het patroon stond in een panorama van 1949 en die heb ik ook nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oohh, da's leuk! De goede dingen komen steeds terug ;-)) Ik zou wel eens willen weten hoe het patroontje er in '49 uitzag.

   Verwijderen
 5. ik kan het niet scannen, het is een zg kleine A3 en ik ben niet zo handig met de computer en bewerken. groeten gezina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh, da's jammer. Moest je het op de een of andere manier toch nog voor mekaar krijgen, laat het dan zeker weten. Groetjes, Ilse

   Verwijderen
 6. Hallo,
  Ik heb afgelopen zaterdag kersenjam gemaakt, ik ga je kersen ook maken, staat hardstikke leuk als ik ze aan de jampot hang. Bedankt voor het delen van het partoon. Leuke blog heb je, ik heb me meteen aangemeld als lid. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen